Wednesday, December 22, 2010

Doa Elak Dosa & Maksiat


Assalamualaikum…

Kongsi.

Sesuai untuk semua lapisan masyarakat.

Yang tak berlapis pun boleh.

Tak terkecuali!!!


Letak tangan di dada orang yang ingin dibacakan doa, dan bacalah doa ini:


اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذَنْبَهُ، وَطَهِّرْ قَلْبَهُ، وَحَصِّنْ فَرْجَهُ.

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya dan peliharalah kemaluannya”

Riwayat Ahmad no.22265

Doa ini dipetik dari sebuah hadis daripada Abu Umamah r.a, ketika seorang pemuda mendatangi Rasulullah SAW untuk meminta izin berzina. Rasulullah SAW tidak terus memarahi dan melarangnya, namun Baginda SAW memberikan analogi untuk mengugat perasaan lelaki tersebut dengan memberikan soalan:

“Apakah kamu suka bila perzinaan itu dilakukan terhadap ibumu?”

tentu saja dia menjawab tidak suka, manusia manakah yang mahu ibunya diperlakukan begitu. Lalu Rasulullah bertanya lagi secara berurutan, apakah ia suka bila dilakukan terhadap anak perempuannya, saudara perempuan dan makciknya. Pemuda tersebut kemudian sedar tentang impak buruk zina dalam masyarakat lalu terus bertaubat.

Moga Allah memakbulkan doa kita…

Doa ni saya copy paste daripada fb Dr Zaharuddin. Spread da du’a. Moga kita dijauhkan oleh Allah daripada segala dosa dan maksiat.


Wallahua’lam

Tuesday, December 21, 2010

Without You


Softly you called to me
Across the space between
Across eternity
Where love winds a path unseen

Out of the wilderness
You beckoned my every step
I stumbled sometimes and yet
I never once looked back

'Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don't know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You

Like a heart between beats
I would feel nothing you see
If you took your love from me
I don't know what more would life mean?

I'd use my final breath
To call out your name and let
That breath upon the breeze
Rise like a kiss to thee

So you might see
Just what your love has meant to me
And what the cost of losing you would be
No I don't know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You

'Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don't know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You


Album : Without You
Munsyid : Sami Yusuf

Sunday, December 19, 2010

Rapatkan Saf!!!


Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum semua…J


Setelah pusing sana, pusing sini dalam rumah, fikir sana fikir sini, xde mood nak habiskan buku Al-Fateh The Conquerer, rasa lebih dekat hati ni nak post entri baru dlm blog.Ye, mahu sambung post Ada Rahsia Disebaliknya.Bila anda semua baca tajuk post ni Rapatkan Saf, agaknya ape ye yang berlegar dalam kotak fikiran anda?(x kisah la anda semua nak fikir ape pun..hehe..ni idea yg tkeluar sbb tuan punya diri yang menulis ni sdg hafal surah As-Saf, otak dah lame bkarat, mcm susah sikit nak ingat..astaghfirullahala'zim…perlu koreksi diri ni…any tips?)

Solat berjemaah.Tak ramai yang tahu kelebihannya.Mungkin ada kita hanya tahu kelebihannya sebanyak 27 kali ganda berbanding solat secara bersendirian.Saya pun…hehe..apa kata kita lihat apakah kisah (fakta sains) dan hikmah di sebalik solat berjemaah ini.Let's check it out!!!

Kawan-kawan, tahu tak dalam badan kita ada dua cas elektrik yg berbeza, iaitu positif dan negatif?Menurut kajian seorg Prof sebuah universiti di Amerika Syarikat, penggunakan cas negatif dan positif dlm badan utk aktiviti seharian meyebabkan badan kita berasa letih dan lesu. Cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk memulihkan tubuh badan dalam keadaan normal.

Apa kaitannya cas negatif dan positif dengan solat berjemaah?

Sabar…

Semasa kita melakukan solat berjamaah, kita disyariatkan supaya meluruskan dan merapatkan barisan (saf), bahu bertemu bahu dan tumit bertemu tumit.Semasa pergeseran tubuh kita dengan tubuh jamaah lain yg berada di kira dan kanan kita, tubuh kita mengeluarkan cas-cas yang berlebihan dan cas-cas ini akan ditarik oleh cas yang berlawanan dalam tubuh badan rakan kita.Sebab itulah berlakunya keseimbangan cas-cas positif dan negatif.Ha..kita boleh membuat hipotesis di sini bahawa semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang dan semakin segar tubuh badan kita.



bahu bahu tumit tumit

cas-cas dalam badan

Solat Berjemaah di setiap waktu solat Vs Bilangannya di setiap waktu solatJ

Apabila bangun dari tidur, badan akn berasa segar dan sihat setelah tidur selama beberapa jam kerana cas negative dan positif adalah seimbang.Oleh itu, hanya sedikit pertukaran cas-cas dari dan ke dalam tubuh diperlukan.Sebab itulah solat Subuh hanya disyariatkan sebanyak 2 rakaat

Subhanallah..

Seterusnya, setelah seharian bekerja bertungkus lumus, membanting tulang atau memerah otak, cas-cas ini tidak lagi seimbang dgn kehilangan banyak tenaga dari badan.Oleh itu, pertukaran cas-cas yg banyak diperlukan dan peranan solat jemaah adalah untuk memulihkan keseimbangan cas-cas ini. Oleh sebab itu solat Zuhur berjamaah didirikan 4 rakaat utk memberi lebih masa kepada pemulihan cas-cas tadi

Alhamdulillah…

Proses yg sama berlaku pada sebelah petang, apabila kita mengeluarkan banyak tenaga menyambung tugas-tugas kita dan kita kehilangan banyak cas-cas ini.Sekali lagi proses penyeimbangan ini berlaku apabila kita mengerjakan solat Asar berjamaah sebanyak 4 rakaat

La ilaha illallah…

Selepas waktu Asar, setelah pulang dari kerja atau pada kebiasaannya, kita hanya melakukan aktiviti-aktiviti yang tidak terlalu banyak menggunakan tenaga dan masa yang diperuntukan pula tidak terlalu lama. Oleh itu tidak terlalu banyak tenaga yang kita keluarkan. Seterusnya kita akan pergi ke masjid untuk menunaikan solat Maghrib berjamaah,sebanyak?3 rakaat... Pengurangan dalam rakaat ini berlaku krna kita tidak kehilangan terlalu banyak tenaga dan penyeimbangan cas-cas ini berlaku dalam jangka masa yang agak kurang dari sebelumnya (Zohor dan Asar)

Ya Allah… J

Solat Isya' pula.Kenapa kita perlu solat sebanyak 4 rakaat?Begini adik-adik…dengar ya kakak mahu bagitaw nie..secara logiknya, kita tidak melakukan banyak aktiviti pada waktu malam dan tidak memerlukan pengumpulan cas-cas yang banyak utk tidur. Solat Isya' berjamaah sebanyak 4 rakaat dpt menyediakan penyeimbangan cas-cas dan pengumpulan tenaga yang secukupnya untuk kita bangun Tahajud

Allahuakbar…

Betapa cantiknya Allah ciptakan Islam untuk kita kan?Moga diri kita tidak buta untuk melihat, meneliti, mentafsir dan mengamalkan Islam sbg Ad-Din dan cara hidup. Hasil daripada kajian dan hidayah daripada Allah, Prof dr Amerika itu td telah memeluk Islam.Subnallah Walhamdulillah Wala ilaha illallah Wallahuakbar.

Jom solat berjemaah!!!


p/s: kepada diri yang bergelar wanita, carik la bakal suami yg boleh jd imam.Letakkannya ianya syarat wajib untuk memiliki.hehe.tak kejam pun.jika kaum mereka mahukan perempuan yg pandai memasak, masakan kita tidak meletakkan syarat sewaktu dengannya???bahkan ia lebih dari sewaktu dengannya.ke arah membina daulah islamiah.renung2kan dan selamat beramal…






Wallahua'lam.

*lupe ambik gambar2 kat mne, moga tuan milik gambar ni izinkan sy kopi lekat utk manfaat bsama.smoga dpermurahkan rezeki syeikh!

Thursday, December 16, 2010

Ada Rahsia di Sebaliknya


Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum dan Salam 10 Muharam 1432H…


Sihatkah jasmani dan rohani anda? Cukupkah solat anda semalam? Anda yakin anda khusyuk?

Jawapan : sihat la, pegi jogging atas katil pagi tadi. Cukup je solat..ala, dah "kebiasaan" kan. Khusyuk? Khusyuk kot, sbb sy xpasang tv @ radio pun time solat (hakikatnya dan kebiasaannya, benda kita yang hilang akan ternampak dalam solat dan terbayang macam2…kan kan?) ~ terpesong…masyaAllah..

Erk…

"Muslim cemerlang" hari ini la katakan. Kerana apa ya kita jadi begitu?



Bolehkan anda menjawab dengan jujur sekiranya diajukan soalan kepada anda bahawa rajinkah dan sukakah anda melakukan solat? Saya yakin 100% hanya segelintir sahaja yang akan menjawab, saya tenang jika saya solat kerana hanya dengan cara itulah saya dapat berkomunikasi dan taqarub illallah (mendekatkan diri kepada Allah).Tidak mahu menyalahkan sesiapa, kerana kita hanyalah insan yang selalu leka dan mudah terpedaya dengan hasutan syaitan laknatullah. Untuk melawan fight daripada makhluk syaitan itu, apa kata kita study tentang rahsia solat dulu sebelum kita aja-aja fighting untuk melakukan solat dengan penuh khusyuk dan melakukannya semata-mata kerana Allah. Moga kita sama-sama beroleh ibrah. JOM!!!




Solat. Sembah Yang Esa. (Saya lebih memilih untuk menggantikan perkataan sembahyang dengan Sembah Yang Esa krn agama lain juga mempunyai upacara ibadah yang dipanggil sembahyang, maka eloklah kita menspesifikasikan ibadah kita dengan agama yang lain agar tidak merujuk kepada agama bukan muslim ).Kita mungkin tidak sedar bahawa ada hikmah di sebalik setiap pergerakan solat (13 rukun) bemulalah dengan niat sehinggan rukun ke 13 iaitu, tertib.





cuba kita teliti rahsia disebaliknya....



1 - Niat Sembahyang : Memelihara taubat kita di dunia dan akhirat.


2 - Berdiri Betul : Fadilatnya, meluaskan tempat kita berdiri di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram : Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.


4 - Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.


5 - Ruqu' : Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.


7 - Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.


8 - Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur.

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita di Padang Mahsyar.


10 - Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Mungkar & Nakir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi : Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.


12 - Salam : Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.



(Iklan islamik jap : Senarai 13 rukun solat juga adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " and "13th Ghost")



karikatur tentang Friday The 13th

waa...seram ooo...mcm karakter cell dalam dragon ball tu kan?


Baru kita sedar kan?

Sebenarnya solat itu sendiri merupakan perjalanan kita untuk bertemu Allah. Jika kita malas untuk solat maknanya, kita enggak mahu memulakan perjalanan kita untuk bertemu Allah. Jadi, fikir-fikirkan untuk diri dan semua yang membaca, kita diciptakan di bumi ini untuk apa ya?Ulang skali lagi…Kita diciptakan untuk apa?Untuk apa?


Firman Allah Taala :

Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku" (Az-Zariyat:56)


Jika merasakan diri bergelar manusia, mengapa tidak kita melakukannya? Tepuk dada...jawab sendiri…(padan muka!)


Lagi,


Firman Allah :

"Sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar" (Al-Ankabut :45)

Moga post saya kali ini memberi manfaat untuk kita semua.Asifni jiddan andai ada tersilap kata terkasar bahasa.Apa yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu kelemahan ana sendiri.Moga sama-sama dapat mengubah diri.InsyaAllah next post, we discuss about fadhilat solat berjemaah menurut perspektif sains pula.tata.solat ye jangan tak solat! J

Wallahua'llam.


Monday, December 13, 2010

RAPUH


Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Kupersembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidup

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dadaku harap hanya
DiriMu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu


Artist : Opick
Lirik Lagu : Opick - Rapuh

Sunday, December 12, 2010

Ada apa padanya?Ada apa dengan kita?


Ku pohon padaMu Ya Zaljalali walikram,

Moga aku masih belum terlambat,

Mengambil ibrah dan teladan dari perjalanan hidup

dan hijrah kekasih junjunganMu,

Muhammad Sollallahu alaihi wassalam.


Yang soddiq

Yang amanah

Yang tabligh

Yang fathonah


Tidakkah dirimu merasakan hebatnya Islam ini?

Kerana Penciptanya, Allah The Almighty,

Kerana KekasihNya Muhammad SAW,


Tapi mengapa diri yang bergelar khalifah ini tidak cuba bangun ke tahap yang lebih tinggi lagi

untuk melakukan apa yang diwajibkan Allah dan istiqamah dengan tuntutan Muhammad SAW?


Kerana apa?

Kerana masih ragukah?

Astagfirullahala'zim…Nauzubillahi min zalik..

Atau terpedaya dengan makhluk yang bernama evil
di sekelilingmu?


Bila aku diam dan berfikir,

Bila aku terjaga dari mimpi,

Ku tahu bahawa segalanya itu aturan Allah,

Barulah aku sedar,

Diriku masih dalam tahap angan-angan yang panjang,

Bukankah dirimu tahu bahawa

kata


Saidana Ali


panjangnya angan-angan itu

menyuruhmu melupakan akhirat dan menurutkan hawa nafsu itu

menghalangimu dari kebenaran (hak)?


Hijrah


Ada apa padanya?

Ada apa dengan kita?

Ayuh, bangkitlah dari tidur yang panjang!


Hidup kita bertujuan,

Lillahi Taala semata.




Sebangkitnya diri dari lena,

Teratak Kebahagiaan

3.30 pm, 12 Disember 2012

Bersamaan 6 Muharam 1432 H


Saturday, December 4, 2010

Islam itu Kebahagiaan = )

mane imamah menghilang nie?


Bismillahirrahmanirrahim….

Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah menciptakan segenap isi alam ini dan tidak lupa juga selawat dan salam terhadap Nabi Muhammad SAW serta sahabat dan keluarga baginda….

Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah…:)

Masih lagi diberi kesempatan oleh Allah menari-narikan jari jemari ini dan mengerutkan kening sedikit untuk refresh back dan bakal sebentar lagi menekan butang publish to blog apa yang telah dikarang oleh insan bernama hamba di depan laptop ini….(cey, asifni, berbelit ayat sedikit ya …mencuba utk improve gaya penulisan..huhu)

Alhamdulillah sekali lagi, genaplah seminggu berada di rumah…rutin harian?hehe…bangun, makan yang sangat berselera dan mengikut masa tidak seperti di kampus, buat kerja rumah sikit-sikit (sikit2?hehe…masak sbg pelengkap masakan mak & nenek..kui3…alhamdulillah tolong juga), online…online…dan online, tidur satu kewajipan…Alhamdulillah tidak berlebihan, sekadar keperluan…sehingga hari ini baru merasai jiwa terisi sedikit…usrah di rumah untuk adik-adik sudah bermula!!! Bila mak kata tengahari tadi tak boleh lagi keluar pergi tukar periuk nasi sebab pukul 3 petang nanti ada usrah…”Huh?Ade usrah ke hari ni?Kak Long x prepare ape2 lagi”..Mak jawab “Baca je sirah Nabi tu”.Diam.Dalam hati, “baca sirah nabi?penyampai kena baca dan hayati dulu barulah boleh menusuk jiwa”.Tiba-tiba teringat koleksi modul permainan yang dikirim sahabat seperjuangan.Biasanya budak-budak ni suka je benda-benda macam ni.Hehe…mencari modul yg boleh mjana pemikiran si kakak dan si adik…

Dapat!!!

Modul : Menerapkan konsep islamik dalam rancangan televisyen

Hari ni adik-adik yang datang hanyalah 16 orang dari kebiasaannya 21 orang…Mereka dibahagikan kepada 4 kumpulan..masing-masing ada yg mendapat tajuk drama, rancangan memasak, iklan dan rancangan realiti gameshow.Walaupun pada mulanya diorang tidak faham dgn apa yang dikehendaki, setelah diterangkan dan saling bertukar pendapat, Alhamdulillah…success…even not the best…but, they had tried and syukr ilallah…they understand and got it…J

Usai berbincang, mereka membentangkan hasil yang diperoleh. (secara ringkas)

Rancangan Drama

  • Drama tersebut haruslah berlandaskan syariat islam, spt mjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan.
  • Menunjukkan nilai-nilai murni
  • Menjaga adab dan akhlak
  • Wajib memberikan kesan yang baik terhadap penonton. (Drama tersebut bukan hanya berkisar cinta anak muda)
  • Menyiarkan drama ketuhanan, tiada unsur syirik kurafat dan sebagainya.

Rancangan Memasak

(lakonan rancangan memasak)

  • Setiap pergerakan dimulakan dengan basmalah
  • Makanan atau bahan yang dibeli dan dimasak haruslah dipastikan dari sumber halal (halal merujuk kepada bersih, dijamin kualiti, berkhasiat dan seangkatan dengannya)
  • Peralatan yang digunakan juga haruslah bersih
  • Tempat memasak juga harus bersih
  • Semua wajib bersih dan bersih kerana kebersihan adalah sebahagian daripada iman :)

Iklan

  • Wanita adalah dugaan dunia.Tidak wajib menggunakan wanita untuk mengiklankan sesuatu barangan.kan kan?
  • Jika tidak pun, wanita wajib menutup aurat.
  • Iklan yang disiarkan mematuhi hukum syarak.
  • Iklan berfaedah

Rancangan Realiti Gameshow

  • Tiada tarian, pergaulan bebas lelaki dan perempuan.
  • Pakaian menutup aurat.
  • Menggunakan soalan-soalan yang bermanfaat contohnya bg gameshow yang melibatkan pengutaraan soalan, menggunakan soalan-soalan yang berusurkan islam.Contohnya soalan asas fardu ain, fardu kifayah dan lain-lain.

Memang bagus kan idea diorang?

Sememangnya islam sudah menganjurkan yang terbaik untuk kita, dengan kata lain Islam menggariskan sesuatu itu pasti ada hikmahnya. Contohnya, pergaulan bebas…ada apa dengan pergaulan bebas?Salahkah bergaul?Bukankah menyambung silaturrahim itu besar pahalanya?Ya semestinya tidak salah!!!Kondisi sebenarnya begini, cuba bayangkan, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang tidak ubah sebiji dengan makhluk-makhluk di barat, keadaan yang tidak menurut apa yg dianjurkan islam bukan?Berapa ramai yang melahirkan anak luar nikah.Tidak cukup untuk melahirkan anak free, dibuangnya pula.Astaghfirullahalazim.Kasihan si anak yang tak berdosa.Sampai menyusahkan orang lain untuk menjaga dan memelihara si anak.Lagi, anak itu mahu di binkan kepada siapa jika ayahnya tidak mahu?Si anak menanggung malu kedua ibu bapa mereka bila dewasa.Sudah tentu si anak menerima tohmahan dan cercaan di kemudian hari.Banyak lagi masalah yang akan timbul.Konkusinya, Islam adalah yang terbaik.Tiada yang lebih baik untuk kita selainnya dalam menjalani hidup ini seperti,

Firman Allah :

“Sesungguhnya agama yang benar dan diredhai di sisi Allah adalah Islam"

(Surah Al-Imran, ayat 19)

Wallahuallam.

Tuesday, November 30, 2010

Let's Wake Up From Our Dream Fwen!!!

Assalamualaikum pemula bicara..... :)

Dah lama rasenye tak bangun tahajud. Macam ni la kan kita hidup sebagai manusia, perlukan tuhan hny bila rasa diri di uji, bila jiwa tak tentu arah, bila down and keadaan2 yang seangkatan dengannya. Kita lupa dari mana datangnya kita, kita jg alpa bermacam-macam nikmat dan kurniaan yang telah Allah berikan untuk kita. Ape kate, mulai esok, kita mula bangun utk bmunajat kepada Sang Pencipta???

Caranya utk bgun awal @ bgun slps tidur mudah sje dey…

1.Istiqamah dengan membaca 3 ayat yang akhir dari surah al Kahfi (107-110) sebelum tidur

2.Jangan membuat dosa atau bercakap sia-sia yakni selalu rasa takut kepada Allah

3.Hendaklah tahu kelebihan tahajud supaya rasa ghairah untuk beramal

4.Sunat tidur sebelum zohor dengan niat untuk bangun tahajud (qailullah)

5.Jangan makan terlalu kenyang

6.Niat untuk bangun tahajud sebelum tidur.

Boley juga pakai care nie….

  • Kunci alarm phone pastu korang tulis dkt note dkt screen hp “aku nak syurga!!!” @ “bnyk dosa nie…cuci2” & bla2…nanti ltk hp tepi telinga sblum tdo…^_^
  • Kunci jam loceng yg kuat bunyinya, ltk jauh sket…supaya rse bising & bgun…tp jgn la pulak orang len yg tutup @ diri sndr bgun kemudian smbung tdo balik…
  • Tido la awl sket :)
  • Bagi yang tinggal kt hostel, suruh la shbt miskol jk dia bgun awal, klu d rumah, suruh la mak yg kejutkan (bagi tarik telinga sket…hehe)

Tak rugi pun kan kalau kita bangun selepas kita tidur seketika… antara kelebihan tahajud ialah :

Sekiranya melakukan secara istiqamah @ berterusan kita akan mendapat,

1. Dapat lidah yang hikmah

2. Diangkat kedarjat wali

3. Lepas dari kesakitan ketika sakaratul maut


Ade lg taw,

  • Doa-doa akan diperkenankan
  • 2 rakaat tahajud lebih baik dari dunia dan seisinya
  • Allah akan menunjukkan mahligai disyurga semasa sakaratul maut mendapat lampu atau cahaya dalam kubur
  • Dapat naik kuda emas bagi suami isteri yang saling membangunkan antara satu sama lain untuk tahajud
  • Jika kita selalu panggil orang ke masjid maka diwaktu malam Allah akan panggil kita untuk tahajud
  • Mendekatkan kita dengan Allah dan menjauhkan kita daripada membuat dosa dll..

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat.

Kurniaan di dunia ialah:


· Jauh dari segala penyakit

· Lahir kesan takwa pada wajahnya

· Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia

· Percakapannya mengandungi hikmat

· Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

Sementara empat perkara di akhirat ialah:

· Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri

· Dipermudahkan hisab

· Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat

· Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.

Nabi SAW bersabda :

“Puasa paling utama selepas puasa Ramadan adalah puasa (sunat) pada bulan Allah, iaitu Muharam, sedangkan solat paling utama selepas solat wajib adalah solat malam (tahajud).” (Hadis riwayat Imam Muslim)

Waktu paling utama solat tahajud dilakukan ialah pd satu pertiga malam terakhir iaitu bermula jam 3 pagi hingga masuk waktu Subuh.

Firman Allah SWT:

“Dan bangunlah pada sebahagian dari malam serta kerjakanlah solat tahajud pada waktu itu sebagai solat tambahan bagimu semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkan kamu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.” (Surah al-Israa’: 79)


Daripada Aisyah r.a., katanya, "Nabi s.a.w. itu berdiri untuk bersembahyang malam, sehingga pecah-pecah kedua tapak kakinya. Saya berkata kepadanya: "Mengapa Tuan mengerjakan sedemikian ini, ya Rasulullah, padahal sudah diampunkan untuk Tuan dosa-dosa Tuan yang dahulu dan yang kemudian?" beliau s.a.w. lalu bersabda: "Tidakkah saya ini seorang hamba yang banyak bersyukur."

(Muttafaqun alaih)

Wallahuallam.

Akhir kalam penyudah tulisan, jom kita renung2kan dan selamat beramal bak kte Prof Izi !!! :)


(Entri kedua selepas entri Aku Ternoktah, sempena cuti semester 3..hehe...kberjayaan menulis d waktu senggang...sgtla hepi...alhamdulillah)

Monday, November 29, 2010

Aku Ternoktah




Kalam persoalan datang tanpa dijemput,


Namunku tidak jelas persoalan itu dari siapa,


Aku tidak terus menjawab,


Kerana hatiku gusar,


Jiwaku resah.


Aku ternoktah.


~Asifni Jiddan~


Tiada jawapan yang ku beri,


Bukan tidak mahu menjawab,


Cuma bimbang implikasi besar timbul,


Kerana ku menyimpan harapan,


Harapan yang masih samar-samar,


Harapan yang selalu mengganggu,


Harapan yang dulunya tak kuhiraukan,


Kini selalu menghantui,


Bagaikan Allah sudah menyimpulkan, wallahuallam.


Kadang-kadang terlintas,


Salahkah mengharap?


Aku ternoktah.


Sehingga terdetik di benakku,


Bagus bahawa kumendiamkan diri.


Aku ternoktah.


Lagi besar cita-citaku,


Membuatkan aku membiarkan tanda tanya itu,


Banyak lagi yang perlu aku langsaikan,


Bukan hanya untuk diriku,


Untuk semua,


Allah.Rasul.Bonda.Ayahanda.Adik-adik.


Dan masih belajar untuk…


Masyarakat, bangsa dan negara,


Salahkah aku?


Aku ternoktah.


Ku harap padaMu Ya Ilahi,


Berikan jalan dan pilihan terbaik dalam hidupku,


Tidak kiralah penyelesaian apa sekalipun,


Supaya kudapat memilih yang terbaik & memperoleh RedhaMu,


Dan supaya aku tidak lagi ternoktah...


Amin ya Rabbal alamin J




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...